Süper Lig Puan Durumu

Günümüzde birçok spor müsabakalarına ve çeşitlerine rastlanır. Bireysel şekilde yapılan veya birden fazla insanın yaptığı farklı spor dalları mevcuttur. Tenis, boks, MMA, kick boks, güreş, halter, gülle atma, atletizm ve çeşitli olimpik sporlar tekil olarak yapılan türlere örnek olarak karşımıza çıkar. Birden fazla kişinin yaptığı spor dalları ise buz hokeyi, Amerikan futbolu, hentbol, voleybol, basketbol ve futbol gibi popüler alanlardır. Popüler olan spor dalları genellikle rekabet ortamının fazla olduğu türlere daha sık bulunur. Bu durumun temel nedeni izleyenlerin seyir zevki yaşarken kendilerini daha fazla bağlaması ve aidiyet hissetmesidir. Çeşitli kültürel etkilerde spor müsabakalarının popülasyonu konusunda belirleyici rol oynar. Örnek vermek gerekirse Amerika Birleşik Devletleri içerisinde basketbol ligi olarak kabul edilen NBA, futbol ve diğer sporların önündedir. Aynı şekilde Litvanya, Yunanistan, Rusya gibi ülkelerde en popüler spor dalı basketbol olarak karşımıza çıkar. Amerika Birleşik Devletleri içerisinde NFL ismi verilen Amerikan futbolu da oldukça popüler spor türlerinden biridir. İskandinav ülkelerinde ve soğuk iklimli alanlarda buz hokeyi gibi sporlar ilgi çekerken Tayland gibi Asya ülkelerinde dövüş türlerine yatkınlık görülür. Geri kalan ülkelerde ise genellikle ilk tercih edilen ve en popüler olan spor dalı tabi ki futboldur. 

Ülkemizde bilindiği üzere futbol birinci spor dalı olarak kabul görür. 11 kişilik takımlardan oluşan iki farklı takımın top ile verdiği mücadele keyifli bir rekabeti beraberinde getirir. Fileden yapılan iki kale ve çim saha üzerinde yapılan mücadele sonunda “gol” olması takımların öne geçmesini sağlar. Kaleye topun girmesi ve oyun kurallarının bozulmadan devam etmesi olmazsa olmazlar arasında yer alır. Müsabakaları resmi olarak bir hakem yönetirken aynı zamanda yardımcı hakemlerde yönetime katılır. Ülkemizde takımlar arası rekabetin fazla olması fanatiklik seviyesinde futbol sevgisini ortaya çıkarır. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Başakşehir gibi büyük kulüplerin olması ilgiyi çok daha yukarı taşır. Milyonlarca taraftarın ilgi göstermesi ve maçları seyretmesi futbola duyulan ilgiyi kanıtlar niteliktedir. Aynı şekilde ülkemiz içerisinde futbol takımlarına duyulan aşk, sevgi ve saygı çok yüksek seviyelere ulaşmıştır. Kutsala yakın derecede görülen takım sevgisi taraftarların ebediyen destek vermesini sağlayacaktır. Tatlı rekabet ortamının olması, çeşitli derbiler, insanlara hobi alanının yaratılması futbol sevgisini yıllardır devam ettiriyor. 

Dünya genelinde bilindiği üzere futbol, İngiltere içerisinde 18.yy civarında ortaya çıkmıştır. Aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti içerisinde 1903 yılında Beşiktaş Jimnastik kulübü kurulmuştur. Kurulan kulüp futbolu kapsamaması sebebiyle Beşiktaş ilk kurulan Türk takımı değildir. 1905 senesinde kurulan Galatasaray futbol anlamında kurulan ilk Türk kulübü olarak futbola girişin sinyallerini vermiştir. Ardından sadece 2 sene sonra diğer büyük kulüplerimizden olan Fenerbahçe kurulmuştur. Beşiktaş ise jimnastik kulübü olan kurumunu futbola taşıyarak 1911 de futbol kulübü olan versiyonunu kurmuştur. 4 büyükler arasında yer alan Trabzonspor ise çok daha uzun süre sonunda 1967 senesinde kurularak liglere dahil oldu. Bu demirbaş kulüplerin haricinde şehirlerin kendine özgü başarılı ve popüler takımları mevcuttur. Bursaspor, Gaziantep, Giresunspor, Denizlispor, Adanaspor, Adana Demirspor, Yozgatspor, Samsunspor, Başakşehir, İstanbulspor, Göztepe, Altay, Kasımpaşa, Malatyaspor, Kayserispor, Ümraniyespor gibi popüler takımlar karşımıza çıkar. Bazıları şehir takımı olurken bazıları ilçe veya mahalle olarak bulunuyor. Genellikle Anadolu takımlarının başına değişik sponsor isimleri eklenirken aynı eklemeleri 4 büyüklerde görmek pek mümkün değildir. Senelik sponsorluk anlaşmalarına göre Anadolu kulüplerinin başına sponsor eklemeleri ile telaffuz edildiği görülür.

Dünya genelinde yer alan futbol müsabakaları içerisinde yüzlerce hatta binlerce takım bulunur. Bu nedenle her ülkenin kendine ait onlarca ligi bulunmaktadır. Takımlar liglerdeki başarısına göre sıralanarak bir sonraki sezon oluşacak pozisyonunu belirler. Ligde yer alan başarı sıralamasına göre alt lige düşme, üst lige yükselme, aynı ligde kalma ve duruma göre Avrupa kupalarına katılma hakkına sahip olurlar. Ülkemizde yer alan futbol ligleri şunlardır;

  • Spor Toto Süper Lig
  • TFF 1. Lig
  • TFF 2. Lig Beyaz Grup
  • TFF 2. Lig Kırmızı Grup
  • TFF Spor Toto 3. Lig 1. Grup
  • TFF Spor Toto 3. Lig 2. Grup
  • TFF Spor Toto 3. Lig 3. Grup
  • Bölgesel Amatör Lig 1. Grup (BAL Ligi 1. Grup)
  • Bölgesel Amatör Lig 2. Grup (BAL Ligi 2. Grup)
  • Bölgesel Amatör Lig 3. Grup (BAL Ligi 3. Grup)
  • Bölgesel Amatör Lig 4. Grup (BAL Ligi 4. Grup)
  • Bölgesel Amatör Lig 5. Grup (BAL Ligi 5. Grup)
  • Bölgesel Amatör Lig 6. Grup (BAL Ligi 6. Grup)
  • Bölgesel Amatör Lig 7. Grup (BAL Ligi 7. Grup)
  • Bölgesel Amatör Lig 8. Grup (BAL Ligi 8. Grup)
  • Bölgesel Amatör Lig 9. Grup (BAL Ligi 9. Grup)
  • Bölgesel Amatör Lig 10. Grup (BAL Ligi 10. Grup)
  • Bölgesel Amatör Lig 11. Grup (BAL Ligi 11. Grup)
  • Bölgesel Amatör Lig 12. Grup (BAL Ligi 12. Grup)
  • Bölgesel Amatör Lig 13. Grup (BAL Ligi 13. Grup)
  • Bölgesel Amatör Lig 14. Grup (BAL Ligi 14. Grup)

Yukarıda belirtilen ligler ülkemizde yer alan futbol ligleri sıralamasıdır. Spor Toto Süper Lig içerisinde normal şartlarda 18 takım yer alıyor. Ancak belli istisnai durumlarda takım artışı ve azalması durumları görülmüştür. 2019 senesinde yaşanan Covid 19 salgınında liglere ara verilmesi sebebiyle takım sayılarında artış olmuştur. Aynı şekilde deprem gibi durumlarda lig içerisinde çekilmeler olması sebebiyle takım sayısında düşüş görülmüştür. Bu nedenle takım sayısı 17 ile 20 arasında özel durumlara göre değişim gösterir.

Spor Toto Süper Lig içerisinde 3 puanlı sistem uygulanır. 1988 yılına kadar 2 puanlı sistem uygulanırken 1988 sonrasında 3 puanlı sistem karşımıza çıkar. Galip gelen takımlar 3 puan, beraberlik 1 puan kayıp halinde 0 puan alınır. Spor Toto Süper Lig 1959 senesinde kurulduğu için şampiyonluk sayıları bu yıldan itibaren başlar. Türkiye Futbol Federasyonu içerisinde yer alan resmi kurallara göre takımlar hareket eder. Spor Toto Süper Lig içerisinde yer alan takımlar ev sahibi ve deplasman maçları olmak üzere müsabaka yaparlar. Sezon sonunda puan sıralamasına göre en son 3 takım alt lige düşer. İlk sırada yer alan takım şampiyon olarak görülür ve şampiyonlar ligine katılma hakkı elde eder. Ülke puanına göre direk katılım veya ön eleme oynayarak katılmak mümkündür. Lig içerisinde puan tablosunu etkileyen unsurlar arasında gol ve averajın önemi büyüktür. Aynı puan olunması halinde genel averaja veya ikili averaja bakılarak sıralama yapılır. İkili averaj iki takımın kendi arasında oynadığı maçların skorları ele alınarak ortaya çıkar. Genel averaj ise atılan golden yenilen gölün çıkarılması sonucunda ortaya çıkar. Lig sıralamasında ikinci, üçüncü ve dördüncü olan takımlar ülke puanına göre UEFA kupasına ve Konferans Ligine katılım hakkı kazanır.

Genişlet