Spor dalları içerisinde bir takımın başarılı olması için pek çok farklı koşul söz konusu olur. Takımlar sezon boyunca rakipleri ile mücadele eder ve önemli karşılaşmalar yapar. Takımların başarılı olmasında genel hedefleri ve amaçları ile birlikte ortaya çıkan koşullar da oldukça etkilidir. Özellikle maç sonucunu etkileyebilecek ve oyuncular üzerinde etki kurabilecek faktörler oldukça önemlidir. Karşılaşmalarda katılım düzeyinin fazla olması ve karşılaşmaların hangi şartlar içerisinde gerçekleştiği sonuçlar üzerinde doğrudan etkilidir. Bir takım açısından ev sahibi olmak ya da taraftar desteğini tam olarak sağlamak başarı elde etmenin önemli kolaylaştırıcı faktörleri arasındadır. Bu faktörlerin ortaya çıkmasında fikstür oldukça etkilidir. Takımların başarılı olmasını sağlayan ortam koşulları üzerinde fikstür takvimi sayesinde oluşturulur.
Fikstür kavramı sezon boyu oynanacak maçların ve karşılaşmaların zamansal açıdan düzenlemesini içerir. Fikstür takvimi ile karşılaşmaların nerede ve ne zaman gerçekleşeceğinin bilgisine sahip oluruz. Spor takımları açısından bir karşılaşmanın nerede ve ne zaman gerçekleşeceği oldukça önemsenir. Çünkü karşılaşmalardan başarılı bir şekilde çıkmak isteyen takımlar uygun ortam ve zaman koşulları elde etmek ister. Bir takım açısından ise en uygun ortam kendi stadyumudur. Bir takımın kendi stadyumu içerisinde karşılaşma yapması üstünlük kurması açısından önemli bir artı kazandırır. Ev sahibi takım başarılı olması için stadyum üzerinde gerekli değişiklikleri yapabilir. Ayrıca ev sahibi takımın taraftar sayısı ve desteği daha yüksek bir düzeyde olacaktır. Böylelikle takımın motivasyon ve karşılaşmaya hazırlık düzeyi yüksek bir şekilde gerçekleşerek başarı elde edilebilir.
Bir spor dalının fikstür takvimi maçların gerçekleşmesi öncesinde ilan edilmiş olmalıdır. Bu takvimin belirlenmesinde genellikle ulusal federasyonlar yetkilidir. Federasyonlar tarafından karşılaşmaların hangi zaman dilimleri içerisinde gerçekleşeceği belirlenir. Karşılaşmaların haftalar şeklinde düzenlendiği ve ev sahibi tarafın ortaya çıktığı bir takvim oluşturulur. Federasyon tarafından oluşturulan bu takvim karşılaşmaların düzenli ve planlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bu sayede takımlar kendileri açısından kritik karşılaşmaları görebilir ve buna dönük çalışmalar yapabilir. Ayrıca takımlar hangi haftalarda ev sahibi ya da misafir takım olduğunun bilgisine kolaylıkla ulaşmış olur. Bu bilgiler sayesinde takımların karşılaşmalara hazırlanma düzeyleri de artmış olacaktır. Federasyon tarafından oluşturulan fikstür takvimi genellikle değişmez ve yenilenmez. Ancak sezon içerisinde ortaya çıkacak çeşitli sorunlar nedeniyle güncellemeler yapılabilir. Ulusal ya da uluslararası anlamda önemli problemlerin ortaya çıkması ve krizlerin görülmesi nedeniyle Fikstür yenilenebilir.
Fikstür yalnızca takımlar ve karşılaşmalar açısından önemli değildir. Aynı zamanda taraftarlar ve sporseverler açısından bu takvimin dikkatli bir şekilde düzenlenmesi gerekir. Taraftarlar bir spor dalının gelişmesi ve desteklenmesi bakımından kritik bir rolde bulunur. Bunun için taraftarların isteklerine ve özelliklerine yönelik bir fikstür takvimi oluşturulmalıdır. Bir spor ligi içerisindeki sezonlar öyle düzenlenmeli ki sporseverler her hafta farklı bir heyecan yaşayabilsin. Taraftarlar sezondaki karşılaşmalardan ve maçlardan zevk aldıkça destek gittikçe artar. Bunun için özellikle derbilerin ve önemli karşılaşmaların tarihlerinin belirlenmesi konusunda dikkatli davranmalıdır. Pek çok federasyon da sporseverlerin özelliklerine dikkat ederek fikstür takvimi oluşturur. Bu sayede taraftarlar karşılaşmaların ne zaman ve nerede gerçekleşeceği konusunda bilgi sahibi olmuş olur. Takvim içerisinde yer alan bilgiler doğrultusunda kişisel planlamalarını yapabilir.
Taraftarlar açısından fikstür takviminin en önemli özelliklerinden birisi de desteklediği takımın ne zaman ev sahibi olacağıdır. Taraftarlar ev sahibi oldukları maçlarda daha yüksek katılım gerçekleştirirler. Bu durum nedeniyle takımın motivasyonu ve başarı düzeyi daha çok artar. Takımların ev sahibi oldukları dönemde daha çok maç kazandıkları istatistiksel çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Bunun için taraftarların fikstur takvimi doğrultusunda karşılaşmaları takip etmeleri doğru olacaktır. Ayrıca spor müsabakalarında pek çok iddia ya da kupon gibi çalışmalar yapılır. Spor müsabakalarıyla ilgili iddia oynayan taraftarlar fikstür takvimi hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu sayede maçları yorumlayabilme ve değerlendirebilme şansları artmış olacaktır. Taraftarların bu özellikleri ve önemi nedeniyle fikstür takvimi sezon başlamadan önce yayınlanmış olmalıdır.
Türkiye Süper Ligi geçmişten günümüze kadar önemli karşılaşmaların ve heyecan dolu dakikaların şahidi olmuştur. Ülkemizde futbolun profesyonel bir spor olarak kabul edilmesi ve federasyonun kurulmasıyla birlikte önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu tarihin öncesinde de önemli karşılaşmalar ve mücadeleler söz konusu olsa da federasyon olmadan profesyonel mücadeleler görülmemiştir. Federasyon sayesinde futbolla ilgili gerekli düzenlemeler yapılmış ve karşılaşmaların nasıl gerçekleşeceği ile ilgili kontrol sağlanmıştır. Bu durum nedeniyle Türkiye takımları ve futbolcuları kendilerini geliştirme fırsatı elde etmişlerdir. Süper Toto Süper Lig içerisinde hangi takımların ne zaman ve nerede mücadele edeceği Fikstür takvimi ile belirlenir.Federasyon tarafından oluşturulan fikstür, takımların ve taraftarların sezon hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. Takvim oluşturulurken Süper Lig'in karşılaşma esasları ve genel kurallar dikkate alınır.
Süper Toto Süper Lig her takımın diğer takımlarla 2 kez karşı karşıya geldiği bir formatta oynanır. Bu karşılaşmaların birisi rakip sahada gerçekleşirken bir karşılaşma kendi sahasında yapılır. Lig içerisinde sezonun başlangıcı Ağustos ile başlarken Mayıs ayı itibariyle biter. sezonlar başlamadan önce maç fikstürü federasyon tarafından düzenlenerek duyurulur. Lig içerisinde maçlar genellikle cumartesi ve pazar günleri oynanır. Bununla birlikte bazı karşılaşmaların pazartesi ya da cuma gününe kaydırıldığı da görülür. Federasyon tarafından karşılaşmaların tarihi ve saati belirlenirken özellikle izlenme durumları da dikkate alınır. Özellikle derbi karşılaşmaları ve önemli mücadeleler, pazar günü saat 19'da gerçekleştirilir. Fikstür oluştururken dünyadaki ve ülkemizdeki diğer karşılaşmalar dikkate alınır. Ayrıca takvim içerisinde Ev sahibi ve misafir takımlar farklı yerlerde konumlandırılır. Fikstur takvimi içerisinde ilk sırada belirtilmiş takım ev sahibi takım olur. Misafir takım ise takvim içerisinde ikinci sırada belirtilir.
Fikstür takvimi karşılaşmaların zamanı ve yeri konusunda bilgi verir. Karşılaşmaların hangi gün ve zaman dilimi içerisinde gerçekleşeceği başarı üzerinde doğrudan etkilidir. Bu konuyla ilgili pek çok bilimsel araştırma ve istatistiki sonuç ortaya konulmuştur. Ortaya çıkan genel sonuçlar bakımından değerlendirildiğinde özellikle pazartesi günü oynanmış maçlarda seyirci sayısı ciddi oranda düşüş göstermiştir. Ancak Pazar günü oynanan maçlarda seyirci sayısı ciddi oranda yüksektir. Bu durum ise takımların taraftar desteğini alabilmesi ve maçlarda başarılı olabilmesi için önemli faktörler arasındadır. Bu durum ile birlikte haftanın en son maçı da zaman açısından kritiktir. Bu karşılaşmanın haftanın son zaman dilimi içerisinde yer alması takımlarda belirgin bir gerginlik oluşturabilir. Özellikle rakip takımlarla ilgili yüksek hedefler bulunuyorsa galip gelmeye yönelik büyük bir istek oluşabilir. Şampiyonluk yarışı ya da küme düşme durumu gibi özel durumlarda bu sorun daha çok ortaya çıkar. Ancak sezon içerisinde her takım açısından avantajlı olabilecek ya da dezavantajlı olabilen zaman dilimleri olabilir. Bu koşulun spor takımı tarafından bilinmesi ile gerekli önlemler alınabilir.