TFF 2. Lig Fikstür

TFF 2. Lig, Türkiye’de 3. seviyede bulunan profesyonel bir futbol ligidir. Bu ligin kendisine has kuralları vardır. Türk futbolunda 2001 yılından bu yana yerini alan TFF 2. Lig, Türkiye 2. Futbol Ligi olarak bilinen 1. Lig’in A ve B grubu olmak üzere iki kategoriye ayrılmasıyla birlikte oluşturulmuştur. Kısacası TFF 2. Lig, 1. Lig’in alt statüsü içerisinde bulunan bir futbol ligidir. TFF 1. Lig, çift devreli ligin benimsendiği bir ligtir. Bu lig 19 tane takımdan oluşur. TFF 1. Lig içerisinde küme düşen takım, artık TFF 2. Lig statüsü içerisinde futbola devam eder. 1. Lig’te oynanan maçlarda her bir takım 2 defa olacak şekilde karşı karşıya gelir. Sezon sonunda takımların bulunduğu sıraya göre de bulunacakları ligler belirlenir.

TFF 2. Lig, 2001 yılında Türkiye 2. Futbol Ligi B Kategorisi ismiyle kuruldu. Türkiye 2. Futbol Ligi'nin 2 ayrı kategoriye ayrılması sonucu oluşan bu lig, daha sonra 2006’da Lig B, 2007’de ise Türkiye Futbol Federasyonu 2. Lig adını aldı. Ardından 2010 yılında yapılan sponsorluk anlaşmasıyla Spor Toto 2. Lig ismini aldı. 2017-2018 sezonunun evvelinde de bu anlaşma sona erdi.

TFF 2. Lig’in ilk sezonu olan 2001-2002’de bu lig, yükselme grubu statüsüne göre oynandı. Daha sonraki yılda ise 3’lü grup sistemi benimsenerek A-B-C şeklinde oynandı. Bu sistem de 3 sezon olacak şekilde devam etmiştir. 2005 ve 2010 yılları arasında TFF 2. Lig, tekrardan Klasman - Yükselme gruplu sistemini benimsemiş ve bu sisteme geçti. En son 2010 yılında da takım sayısında azaltmaya gidilerek Kırmızı Grup ve Beyaz Grup şeklinde bilinen 2’li grup sistemine geçilmiş ve bu sistemle devam edilmiştir. 4 kademe olarak düzenlenen günümüzdeki Türk futbolunun lig sistemi şekline 2010’da geçilmiştir. Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig olarak bilinen bu 4 kademe ile profesyonel ligler düzenlenmiş ve buna göre hareket edilmiştir.

2010 yılından itibaren var olan lig sistemi içerisinde TFF 2. Lig, belirlenmiş statülere ve kurallara göre düzenlenir. Kırmızı ve beyaz grup olarak ikiye ayrılan bu lig içerisinde grupların takım sayıları birbirinden farklıdır. Öncelikle bu iki gruplu sistem, çift devreli lig usulü olarak bilinir ve ve bu usulün kurallarına göre oynanır. TFF 2. Lig içerisindeki Kırmızı Grup’ta 19 takım mücadele ederken, Beyaz Grup içerisinde de 20 takım mücadele eder. Bu iki gruplu yani çift devreli lig karşılaşmalarının ardından takımların sıralamasına bakılarak takımların düşme ve yükselme durumları belirlenir. Sezon sonunda yapılan sıralamada her iki gruptan ilk sırada yer alan takımlar TFF 1. Lig’e yükselir, sonda kalanlar ise 3. Lig’e düşer. Daha detaylı bir şekilde ifade etmek gerekirse çift devreli lig karşılaşmalarında 19 takımlı olan grup yani Kırmızı Grup içerisinde ligi son 4 olarak bitiren takımlar TFF 3. Lig’e düşer. Bu takımlar 16, 17, 18 ve 19. sırada bulunan takımlardır. 20 takımdan oluşan yani Beyaz Grup içerisinde bulunan takımlar ligi yine son 4’te kalacak şekilde bitirirlerse, bu takımlarda TFF 3. Lig’e düşer. Bunlar da 17, 18, 19 ve 20. sıradaki takımlardır. Her iki grup içerisinden toplamda 8 takım TFF 3. Lig’e düşmüş olur.

TFF 1. Lig’e yükselen takımlar, TFF 2. Lig içerisinde çift devreli lig müsabakaları sonrasında her iki grubun ilk sırasında yer alan takımlardır. TFF 1. Lig’e yükselecek 3. takım için ise Play-Off müsabakaları düzenlenir. Bunun için çift devreli lig müsabakaları sonunda TFF 2. Lig içerisindeki Kırmızı ve Beyaz Grupların 2, 3, 4, 5 ve 6. sıradaki takımları dikkate alınır. Bu takımlar TFF 1. Lig’e yükselebilmek için Play-Off müsabakalarına katılırlar. Bu müsabakalar da Grup İçi Eşleşmeler ve Final Müsabakası olarak iki kademe şeklinde gerçekleştirilir. Play-Off müsabakalarında grup içi eşleşmeler, 3 tur olacak şekilde oynanır. Bu karşılaşmaların ardından sonraki kademe olan Final Müsabakası yapılır. Tek maç eleme usulü ile oynanan bu müsabaka, TFF tarafından belirlenen tarafsız bir sahada oynanır. Maç sonunda TFF 1. Lig’e çıkacak olan 3. Takım belirlenmiş olur.

Türkiye’de futbol liglerinde birbirinden farklı kurallar ve kriterler esas alınabiliyor. Bu liglerden biri olan TFF 2. Lig de kendi içerisinde bazı kuralları barındırır. Bu kurallardan bir tanesi de ligde oynayacak oyuncularla ilgili kurallardır. TFF 2. Lig kurallarına göre bu lig statüsü içerisinde yabancı bir oyuncu oynatılamaz. 2022 yılında uygulanmakta olan ve bu yönetmeliğe göre hareket eden TFF 2. Lig, herhangi bir yabancı oyuncunun Türk vatandaşlığı alması halinde durumun değerlendirilebileceğini belirtir. Böyle bir durumda da bahsi geçen oyuncunun başka bir ülke içerisinde yer alan A Milli Takımda oynamamış olması gerektiğini vurgulanır. Bir oyuncu TFF 2. Lig için başvuru yaptıktan sonra 5 yıl geçmesinin ardından Türk statüsünü alarak oynayabilir. Bu tescili aldıktan sonra da başka bir ülkede A Milli Takım içerisinde oynarsa tescil ve transfer sürecinin ilk aşamalarından başlamak üzere sezon süresinde herhangi bir müsabakada oynatılmaz.

Bir lig içerisinde yer alan takımların müsabakaları için kullanılan fikstür, ligdeki karşılaşmaların belirlenmiş ve değişmez tarihlerini ifade etmek için kullanılır. Bu fikstüre göre takımların oynayacağı maçlar net bir şekilde belirlenmiştir. Her sezon içerisinde Kırmızı ve Beyaz Grup içerisinde yer alacak olan takımlar belirlenir. Ardından da bu takımların kimlerle müsabaka yapacağı tarihleriyle birlikte açıklanır. Açıklanan fikstür doğrultusunda da TFF 2. Lig maçları yapılır.

Genişlet