TFF 3. Lig Fikstür

Türkiye Futbol Federasyonu 3 Lig Türkiye’de profesyonel olarak oynanan ligler arasında 4. yani en alt kademede bulunan lige verilen addır. TFF 3. Lig fikstür ise maç oynanan bir sezon boyunca yapılan karşılaşmaların tarihlerinin haftalar halinde belirlenmesi ile oluşan çizelgeye verilen addır. Fikstür oluşturmak karışıklıkların ve düzenlemelerin daha iyi  ve profesyonel bir şekilde yapılmasına olanak tanır. 2022 2023 sezonu için TFF 3. Lig fikstürü sezon başında yayınlandı. Burada takımların hangi gün ve saatte birbirleri ile karşılaşma yapılacakları net bir şekilde belirlenmiştir. TFF 3 Lig fikstürde her hafta karşılaşma yapan takımların karşılaşma saatleri ve karşılaşma sonucunda elde ettikleri puanlar çizelgeye aktarılır. Bu puanlar sezon sonunda toplanılır ve galibiyeti kazanan takımın belirlenmesinde büyük rol oynar. Fikstür daha Lig başlamadan önce takımların hangi gün ve saatte maç yapacakları önceden belirlenir ve bir çizelgeye aktarılır. Takımlar fikstürde bulunan belirli ve değişmez tarihler doğrultusunda maçlarını oynarlar. 

Türkiye Futbol Federasyonu 3. Lig, Türkiye'deki profesyonel ligler arasında en alt kademede bulunan lige verilen addır. TFF 3. Lig 1967 yılında  oynanmaya başlamıştır. Daha sonra uygulamadan kaldırılan TFF 3 Lig, 2001'e kadar 3 kademede kaldı. Aynı şekilde 2001 yılında 2. ligin kurulması ile beraber TFF 3. Lig, 4. kademede yerine almıştır. TFF 3 Lig,  pek çok takımdan oluşan toplam 3 grup ile oynanır. Bu üç grup kendi aralarında çift devreli lig usulüne göre karşılaşma yaparlar. TFF 3. Ligde bulunan  grupların iki tanesi 18 takımdan oluşur ve bir grupta 17 takımdan oluşur. Bu gruplar kendi aralarında çift devreli lig usulüne göre maçlar oynar. Bu maçların sonucunda 18 takımdan oluşan grupların her birinde son 3'e kalan ve 17 takımdan oluşan grubun son 3 takımı amatör Lige düşer. Bu bağlamda Toplam 9 takım bölgesel amatör ligi düşer. Buna karşın TFF 3 lig’de oynanan çift devreli lig müsabakaları sonunda her grupta 1. sırayı almaya hak kazanan takımlar TFF 2. lige yükselirler. Buna ek olarak geriye kalan takımlar TFF 2. lige yükselecek olan son 3 takımı belirlemek için play-off maçlarını yaparlar. 2022-2023 sezonunda ise TFF 3. ligde 53 takımın mücadele edeceği belirlendi. Bu sezonda müsabakalar 1. ve 3. grubun 18 takımdan ve 2. grubun ise 17 takımdan oluşması ile oynanıyor. 

Adından da anlaşılacağı üzere çift  devreli lig usulü, takımların birbirleri arasında ikişer kez karşılaşma yapma esasına dayanan bir yarışma sistemidir. Bu usule göre yarışma yapan takımların topladıkları puanlara göre hangi takımın 1. olduğu veya sıralaması belirlenir. Çift devreli lig usulü yarışma sisteminin oynandığı organizasyonlarda dikkat edilmesi gereken en önemli özellik sahaların ev sahipliği durumudur. Örneğin 1. devre maçlarını kendi sahasında oynayan takım bir sonraki maçı yani ikinci devre maçını farklı bir sahada ya da karşı takımın ev sahipliği yaptığı bir sahada oynaması gerekir. Ya da her iki devre maçınında bağımsız sahalarda oynanılması gerekir. TFF 3. Lig'de 1 ve 2 yarı maçları sona erdikten sonra play-off müsabakaları oynanmaya başlanacak. 

Play-off maçları ligde fikstür tamamlandıktan sonra Süper Lig'e yükselecek olan takımları belirlemek için oynanan müsabakalara verilen addır. TFF 3. Lig play-off sistemi ise farklıdır. TFF 3. ligde çift devreli Lig usulü ile oynanan maçlar bittikten sonra her takımda geriye kalan 2, 3, 4, 5 ve 6. sıradaki takımlar  arasında Play-off maçları oynanır. Bu ligde sezonu 2. sırada bitiren takımlar ise direkt olarak Play-off maçlarının finaline yükselmeye hak kazanır. TFF 3. ligde oynanan Play-off müsabakaları farklı bir eleme usulüne göre oynanır. Burada takımlar arasında tek maç eleme usulüne göre maçlar oynanır. Takımlar kendi aralarında bu usule göre müsabakalar düzenler. Kazanan takımlar, ligi daha alt sıralarda bitiren takımların sahasında çift eleme usulüne göre birbirleri arasında maç düzenlerler. Çift eleme usulüne göre oynanan maçlardan sonra kazanan takım Play-off finalindeki 2. takım ile karşılaşma yapmaya hak kazanır. Her grupta final müsabakalarını kazanan 3 takım TFF 2. lige yükselme şansına sahip olur. Play-off maçları bittikten sonra TFF 3. Lig sona ermiş olur. 

Tek maçlı eleme sistemi bazı spor turnuvalarında özellikle de play-off eleme maçlarında oynanması tercih edilen bir sistemdir. Bu sisteme göre karşılaşma yapan iki taraf tek bir maç üzerinden oyun oynar ve kaybeden taraf turnuvayı kazanma şansını kaçırır. Tek maç eleme usulüne göre oynanan maçlarda berabere kalma durumunda penaltı vuruşlarına ya da uzatma süresine başvurulur. 

TFF 3. Lig'de oynanan maçları ve müsabakaları galibiyetle bitiren kulüplere kupa ya da madalyalar verilir. Örneğin TFF 3. Lig'de Play-off maçlarının birincisi olan kulüplere müsabaka sonunda Türkiye Futbol Federasyonu tarafından terfi ve şampiyonluk kupaları verilir. Terfi ve şampiyonluk kupalarının tasarımı ve üretimi Türkiye Futbol Federasyonu tarafından organize edilir ve bu kupaların ne şekilde üretileceğine onlar karar verir. Terfi ve şampiyonluk kupalarının üretiminin yanı sıra kupa  seremonisini de Türkiye Futbol Federasyonu tarafından hazırlanan bir platformda gerçekleştirilmesi gerekir. Kupayı almaya hak kazanan kulüp TFF tarafından belirlenen kurallara saha içerisinde uymaya büyük özen göstermelidir. Kupa seremonisini belirlenen kurallara ve katılımcı listesine bağlı kalarak en fazla 30 kişi katılır. Bu seremoniye özellikle futbolcuların tescilli formaları ile katılması zorunludur. 

Genişlet