Süper Lig Fikstür
Türkiye’de futbol ligleri belirli seviyeye ve düzeye sahiptir. Türkiye Süper Ligi Türkiye’deki en üst seviye futbol ligi konumundadır. Süper Lig içerisinde 19 takım mücadele verir. Her takım ise diğer takımlarla ikişer maç yapar. Bu yönteme çift devreli lig de denilmektedir. Çift devreli lig yöntemiyle yapılan karşılaşmalar sonrasında en üst sıralamada yer alan takım şampiyon olur. Karşılaşmalar sonrasında sıralamanın en altında yer alan 4 takım ise birinci lige düşer. birinci ligde mücadele eden 3 takım ise gelecek sezon mücadele etmek için Süper Lig’e yükselir. Süper Lig maç organizasyonları toplamda 9 ay mücadeleye tanıklık etmektedir. Ligin başlangıcı genellikle Ağustos ayında gerçekleşirken kapanış Mayıs ayında olmaktadır. UEFA tarafından paylaşılan sıralamada 2021 - 2022 sezonu içerisinde Türkiye Süper Ligi 20. sırada yer aldı. 2022 - 2023 sezonunda ise Şampiyonlar ligi karşılaşmaları için 2 takım, konferans ligi karşılaşmaları için 2 takım göndermiştir. Türkiye Kupası’nı kazanan ancak sıralamada ilk dörtte bulunmayan bir takım ise Avrupa Ligi play-off turuna dahil olabiliyor.
Türkiye Süper Ligi sponsor anlaşması nedeniyle Spor Toto Süper Lig olarak da adlandırılır. Ülkemizde Türkiye Futbol Federasyonu tarafından oluşturulan bu organizasyon dikkat çekici karşılaşmalara ve heyecanlı mücadelelere tanıklık etmektedir. İlk olarak 1959'da Milli Lig olarak düzenlenmeye başladı. İlk kez düzenlendiğinde 16 takım mücadele verdi. Milli lig olarak isimlendirilmesinin ardından Türkiye Birinci Futbol Ligi adlandırılmıştır. 2001 yılından itibaren ise Süper Lig olarak isimlendirildi. Bu tarihten itibaren lig için farklı sponsorlar destek olmaya başladı. Bu nedenle bu organizasyonun ismi için sponsor olan kurumun ismi eklenerek kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye Süper Ligi zamanla katılımcı sayılarında ya da format konusunda farklı değişiklikler yaşamıştır. Günümüze kadar Süper Lig içerisinde 74 farklı takım mücadele vermiştir. Mücadele veren takımlar arasında yalnızca 6 takım şampiyonluk kazanabilmiştir. En çok şampiyonluğu 22 kez Galatasaray elde ederken Bursaspor ve İstanbul Başakşehir bir kez şampiyonluk elde etmiştir.
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Türkiye Süper Ligi kurulmadan önce ülkemizin farklı şehirlerinden takımlar turnuvalarla karşı karşıya gelmiştir. 1951 yılına kadar Türkiye Futbol Şampiyonası olarak isimlendirilen turnuvalarda takımlar mücadele etmiştir. Türkiye 1951 yılından itibaren futbolu profesyonel bir spor olarak kabul etmiştir. Bu yıldan itibaren ülkemizde futbolun gelişimi oldukça hızlı bir seyir elde etmiştir. Türkiye Futbol Federasyonu kurulması ile birlikte Türkiye Süper Ligi oluşturulmuş ve takımlar profesyonel bir şekilde mücadele vermeye başlamıştır. Türkiye Süper Ligi içerisinde ilk kez şampiyon olan takım Fenerbahçe olmuştur. 1959 yılında gerçekleşen bu şampiyonluk ardından 2021 - 2022 sezonunun şampiyonu ise Trabzonspor olmuştur. Türkiye Süper Ligi Konfederasyonu UEFA olarak belirlenmiştir. Bu ligin yerel kupaları arasında Türkiye ve Spor Kupa yer alır. Türkiye Süper Ligi’nin alabileceği uluslararası kupalar ise Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi kupalarıdır.
Türkiye Süper Ligi, Futbol Federasyonu tarafından belirlenen yapı ve düzen içerisinde karşılaşmalarını sürdürür. Lig düzeni 19 takımdan meydana gelir. Bir sezon boyunca karşılaşmalar Ağustos ayı içerisinde başlayarak Mayıs içerisinde tamamlanır. Her sezon içerisinde takımlar 2 kez karşı karşıya gelir. Takımların oynadığı maçlardan birisi kendi sahasında gerçekleşirken diğeri rakip sahada gerçekleşir. Bu karşılaşmalarla birlikte bir sezon daha her takım 36 maç yapmış olur. Süper Ligin bir sezonunda ise toplam karşılaşma sayısı 342 olarak gerçekleşir. Süper Lig karşılaşmalarında bir takım galibiyet elde ettiğinde 3 puan almaktadır. Mağlup olan takım herhangi bir puan almaz. Beraberlik durumunda ise her 2 takım da bir puan elde etmiş olur. Karşılaşmalar sonrasında takımlar elde ettikleri puanlara göre bir sıralama elde ederler. Sıralamada herhangi bir puan eşitliği olursa takımlar arasında oynanan maçlara bakılır ve puan üstünlüğüne göre sıralama yapılır. Takımlar arasında eşitlik devam ettiği durumda karşılaşmalarda elde edilen gol üstünlükleri ve averaj dikkate alınır. Bu durumda da herhangi bir eşitlik sağlanamazsa takımlar arasında tek maçlı eleme usulü ile sıralama gerçekleştirilmiş olur. Elde edilen sıralamalar sonrasında ilk sırada yer alan Süper Lig takımı şampiyon olarak ilan edilir.
Türkiye Süper Ligi içerisinde gerçekleşecek müsabakalar federasyon tarafından belirlenen zaman dilimleri içerisinde gerçekleştirilir. Karşılaşmalarda toplam 4 adet hakem bulunur. Bu hakemlerin birisi orta, ikisi yardımcı ve dördüncü hakem ile birlikte karşılaşmalar yönetilir. Her maç gerçekleşmeden önce istiklal marşı okunarak saygı duruşu yapılabilir. Süper Lig içerisinde gerçekleştirilecek müsabakaların düzenlenmesi ve kuralların oluşturulmasında federasyon yetkilidir. Karşılaşmaların gerçekleştirilmesinde futbol oyun kuralları ile birlikte VAR protokolü kullanılır. Ayrıca karşılaşmalarda video yardımcı hakem de kullanılmaktadır.
Türkiye Süper Ligi içerisinde yer alan takımların futbolcularının belirlenmesinde federasyonun oluşturduğu kurallar etkilidir. Federasyon tarafından oluşturulan kurallar çerçevesinde takımlar oyuncularını düzenleyebilirler. Oluşturulan kurallar doğrultusunda kulüpler istedikleri oyuncuyla profesyonel sözleşme yapabilirler. Ancak her takımın a takım kadrosu içerisinde en çok 28 futbolcu yer alabiliyor. Bu 28 oyuncunun en az14’ü Milli Futbol takımlarında oynayabilecek uygunluğa sahip olmalıdır. Takımların 28 oyuncudan oluşan kadrosunun en fazla 3 oyuncusu kaleci olabilir. Takımlar içerisinde yer alan 3 kalecinin en az biri Türkiye Milli futbol takımı içerisinde oynama uygunluğuna sahip olmalıdır. Türkiye Süper Ligi içerisinde yer alan takımların 18 kişiden oluşan oyuncu kadrosu içerisinde en azından 7 futbolcusu Milli Futbol Takımı oynama uygunluğuna sahip olmalıdır.
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından belirlenen futbolcu uygunluğuna göre müsabakalar gerçekleştirilir. Ayrıca karşılaşmalarda belirli bir yabancı sınırlandırması da söz konusudur. Yabancı sınırlandırılması kuralına göre bir takımın ilk 11 oyuncusu içerisinde en çok 8 oyuncu yabancı olabilir. Maç kadrosu içerisinde ise en çok 14 yabancı oyuncu bulunabilir. Türkiye Futbol Federasyonu tarafından oluşturulan bu kurallar Türk futbolunun gelişmesi ve düzeninin sağlanması için yapılır. Bu kurallar çerçevesinde Türk futbolunun daha iyi bir seviyeye geleceği ve kendini geliştireceği düşünülür.
Türkiye Süper Ligi UEFA Konfederasyonu çerçevesinde işlemlerini yürütür. UEFA tarafından belirlenmiş kurallar doğrultusunda sezon sonunda başarı sağlayan takımların organizasyonlara katılması sağlanabilir. UEFA tarafından organize edilen Şampiyonlar ligi, Avrupa Ligi ya da konferans ligi gibi farklı organizasyonlara katılımı mümkündür. Bu organizasyonlar için hangi takımların katılabileceği UEFA kurallarına göre belirlenir. UEFA tarafından açıklanan ülke puan sıralamasına göre hangi ülkeden kaç takım katılabileceği belirlenmiştir. Türkiye UEFA organizasyonlarına ilk kez 1956 - 1957 sezonu içerisinde Türkiye Süper Ligi kurulmadan önce takım göndermiştir. Türkiye günümüzde UEFA tarafından düzenlenen tüm organizasyonlara takım göndermektedir.
Türkiye Süper Ligi içerisinde yer alan takımlar karşılaşmalar sonrasında Türkiye Kupası ya da Süper Lig kupası elde ederler. Ayrıca takımlar UEFA tarafından düzenlenen organizasyonlarda başarı elde etmeleri durumunda belirlenen ödülleri elde ederler. Elde edilen ödüller takımlarda muhafaza edilir.