NBA Fikstür
Tüm dünyada pek çok spor organizasyonu yer alır. Bu organizasyonların bazıları ulusal düzeyde kalırken bazıları ise uluslararası alana hitap eder. NBA de uluslararası anlamda önemli bir seyirci kitlesi olan organizasyonlardan biridir. Bu organizasyon içerisinde ABD ve Kanada ülkelerine ait takımlar yer alır. 1946 yılında kurulan NBA, Basketbol alanında isim yapmış ve herkes tarafından bilinen bir organizasyon haline gelmiştir. 30 farklı takıma sahip olan bu organizasyon her sezonda önemli karşılaşmalara ve heyecanlı maçlara tanıklık eder. Bu organizasyonun oldukça başarılı ve tüm dünyaca tanınan bir etkisinin olmasının pek çok nedeni vardır. NBA içerisinde yer alan takımların ve sporcuların oldukça nitelikli olması bu durumu oluşturan en temel faktördür. Bu organizasyonun iyi bir şekilde planlanması ve zaman dilimlerini iyi bir şekilde ayarlanması kaliteyi yükselten önemli faktörler arasındadır. NBA içerisinde yer alan tüm karşılaşmalar ve maçlar NBA fikstürü içerisinde belirtiliyor.
NBA karşılaşmalarında sezon tamamlandıktan sonra yaz tatili başlar. Takımlar ve oyuncular yaz tatilinin ardından ekim ayında antrenmanlara çalışır. Antrenman dönemi özellikle takımların ve oyuncuların lige hazırlanmaları açısından oldukça önemlidir. Uyum ve adaptasyon sürecinin ardından takımlar yeni sezon için gerekli çalışmalarını tamamlar. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Kasım ayı içerisinde sezonun başlaması sağlanır. NBA genel anlamda doğu ile batı olmak üzere 2 farklı kanatta yer alır. Doğu ve batı konferansları 15 farklı takımdan meydana gelir. Doğu ve batı konferansları 3 farklı kısma ayrılır ve 6 grup içerisinde 5 farklı takım bulunur. Gruplar ve konferanslar içerisinde yer alan her takım normal sezon içerisinde toplam 82 karşılaşmaya çıkar. Bu karşılaşmaların yarısı ev sahibi olduğu sahada, yarısı ise misafir olduğu sahada gerçekleşir. Karşılaşmaların sayısı bu şekilde net olmasına karşılık NBA fikstürü bu şekilde ilerlemez. Karşılaşmalarda devreli sistem söz konusu değildir. Takımlar kendi grupları içerisinde yer alan diğer takımlarla bir sezon içerisinde 4 farklı karşılaşmaya çıkar. Takımlar, konferansı içerisinde bulunan ancak farklı gruplarda yer alan rakiplerle 3 ya da 4 karşılaşma yapar. Farklı konferanslarda bulunan takımlarla ise 2 farklı maç seyredilir. Bu şekilde organizasyonun içerisinde yoğun bir karşılaşma temposunun bulunması ile birlikte fikstürün buna göre düzenlenmesi gerekir.
Bu organizasyonda takımlar tıpkı bir turneye çıkmışçasına rakip takımlarla karşı karşıya gelir. Takımların art arda farklı karşılaşmalara çıktığı görülür. Bu durum nedeniyle takımların karşılaşma zamanlarının ve yerlerinin dikkatli şekilde belirlenmesi gerekir. Fikstür nitelikli bir şekilde oluşturulduğunda organizasyon kalitesi daha yüksek bir seviyeye çıkar ve takımlar bazında önemli başarılar elde edilebilir. Organizasyon içerisinde yer alan takımlar Kasım Şubat ayları arasında yoğun karşılaşma temposuyla ilerlerler. Şubat ayında ise NBA All Star karşılaşması yapılacağı için bir ara verilmesi gerekir. Bu oranın verilmesiyle birlikte takımların takas dönemi de bitmiş olacaktır. Aranın ardından karşılaşmalar tekrar başlar ve Nisan ayında normal sezon kapanmış olur. Normal sezon içerisinde elde edilen başarılarla ilgili gerekli ödüller verilir. NBA içerisinde fikstür belirlemek diğer spor organizasyonlarına göre daha zordur. Organizasyon yapısının ve karşılaşma düzeninin farklı olması nedeniyle planlama yapmak zor gözükebilir. Ancak takımların ve karşılaşmaların genel durumu değerlendirilerek en iyi fikstür oluşturulur.